Jön az áremelkedés: májustól megint felfelé megy a gázolaj ára!

2020. április 13.

Az OPEC-tagok, Oroszország és más nagy kőolaj-kitermelők májustól 10%-al fogják vissza kitermelésüket, ezért most érdemes betárazni üzemanyagból!

Az üzemanyagok ára már rég nem látott mélységekbe zuhant az év elején, egyes benzinkutakon nem ritka a 315 forintos literenkénti gázolajár sem, miközben egy évvel ezelőtt még a nagykereskedelmi ár is 378 forint körül mozgott ilyenkor. Sajnos a jó világnak minden valószínűség szerint hamarosan vége: A világ legnagyobb piaci szereplői megállapodtak a kőolaj kitermelésének mérsékléséről, ezért május 1-től jelentős emelkedésre lehet számítani!  

Miért olcsó most a gázolaj?

Röviden: az olajkitermelők, és a koronavírus miatt. 

Hosszabban:

Mint sok más üzemanyag, a gázolaj alapanyagaként is a kőolaj szolgál, márpedig a legnagyobb kitermelők, így az OPEC(kőolaj-exportáló országok szervezete) és például Oroszország jogilag megkérdőjelezhető módon mesterségesen tartják magasan annak árát. Ez a hetvenes évek óta kiválóan működött, azonban januárban valami nem várt történt: Kínában járvánnyá fokozódott a koronavírus, ez pedig rögtön 3 millió hordóval csökkentette a kőolaj iránti igényt, majd jött az egész világon tapasztalható csökkenés, amely lenyomta az árakat. Az elemzők ezután arra számítottak, hogy az OPEC+(OPEC, és még néhány jelentős kitermelő) megállapodik a felszínre hozás csökkentésében, hogy ezzel egyensúlyozzák a kiesett keresletet, azonban nem ez történt: a legnagyobb kitermelők nem korlátoztak, ezzel csökkentve az árakat, hogy a kisebb és drágábban termelő szereplők, például az amerikai palaolajosok kiszoruljanak a piacról. A gépekbe és autókba benzinkúton vagy saját tartályból tölthető gázolaj ára jelenleg főleg ezen két tényező miatt alacsony.

Gázolajkút

Mi történt 2020.04.12-én, azaz tegnapelőtt vasárnap?

A legnagyobb piaci szereplők, azaz például Szaúd-Arábia és Oroszország megállapodtak a kitermelés mérséklésében, így május 1-től 10%-al, napi 9,7 millió hordóval csökkentik a felszínre hozás mértékét, amely az előrejelzések szerint rövid időn belül újra a 370-400 forintos határok közé katapultálja majd a magyarországon egyébként is agyonadóztatott gázolaj literenkénti árát.

Hogyan védekezhet az áremelkedés ellen?

Ez nagyon egyszerű: azzal, hogy még most, az egyezmény hatályba lépése előtt betáraz üzemanyagból gépei és autói számára! Ezzel több szempontból is spórolhat: 

Például ha 2 hónap múlva 40 forinttal lesz drágább a gázolaj literje a mostaninál, akkor egy 9.000 literes gázolajkút teletöltése esetén 360.000 forintot spórol, ráadásul ezt a mennyiséget már nagykereskedelmi áron kapja, amellyel további 25-35 forintot spórolhat literenként! A többi előnyt, például az ellenőrzött, garantáltan jó minőségű üzemanyagot, és ezzel együtt a csökkenő szervízkiadásokat már meg sem említjük.

Frissítés 2020.04.21:

A történelemben először fordult elő, hogy negatív értéket vett fel egy amerikai olajfajta, a WTI ára, annak azonban, hogy Magyarországon hamarosan ingyen tankolhatunk, kevés a realitása, már csak azért is, mert a jelenség csak nagyon rövid ideig tartott.

Ami viszont biztos: a cikk alapvetése, tehát hogy most érdemes betárazni gázolajból, jelenleg is áll, ráadásul szilárdabb lábakon mint eddig: a gázolaj bruttó nagykereskedelmi ára holnaptól 299,66 forint lesz.

Beruházna egy saját tartályra az áremelkedés előtt? 

Van egy jó hírünk! 

Raktárról még nagy mennyiségben elérhető Magyarország piacvezető 9.000 literes műanyag gázolajkútja, a Kingspan FuelMaster 9.000, valamint a Derby-Túr-nál információnk szerint Magyarországon egyedüliként raktárról, akár pár napos szállítási határidővel elérhetőek 9.000 literes olasz fém hengeres gázolajkutak konténerben vagy kármentőmedencében!

Derby-Túr gázolajkút

Kérjen árajánlatot a kapcsolat oldalon található elérhetőségeinken ide kattintva, vagy tekintse meg legnépszerűbb gázolajkutainkat a lenti mezőben!

Ajánlott termékek

INGYENES Helyszíni tanácsadás

Érdeklik a lehetőségek?
Kérje ingyenes tanácsadásunkat és közösen megtaláljuk az ideális megoldásokat!