Gázolajkút telephelyi engedélyeztetése

2024 / 06 / 26

A gázolajkúttal, mint a gazdaság egyik legfontosabb eszközével már rengetegszer foglalkoztunk. Tudjuk, hogy segít akár 50 forinttal a benzinkúti ár alatt tankolni literenként, ráadásul a tulajdonosnak mindig nyitva áll, miközben a stabil minőségnek köszönhetően segít megóvni minket a váratlan leállásoktól is. Sokan nem tudják azonban, hogy telepítésükre milyen szabályok vonatkoznak. Most több, mint 1000 engedélyeztetéssel a hátunk mögött segítünk eloszlatni a ködöt és a tévhiteket!

Figyelem: Jelen cikkünkben több esetben nem a törvényben, jogszabályban szereplő szakkifejezést, hanem annak hétköznapi nyelvben elterjedt megfelelőjét használjuk, mivel azt szeretnénk, hogy a cikket ne csak jogászok értsék meg, hanem olyanok is, akik gázolajtartály telepítése előtt állnak, és szeretnék tudni mire számíthatnak, vagy csak tájékozódnának a témában.

Kell gázolajtartályt engedélyeztetni Magyarországon?

Az első és legfontosabb:

Magyarországon a telepíthető gázolajkút 999 liter feletti űrtartalom esetén engedélyköteles

Az engedélyeztetés egy körülbelül 6 hónapot igénybe vevő procedúra, amelynek során a tartály dokumentumainak, például a gyártó által kiállított CE papírnak vagy a gépkönyvnek megléte mellett főleg a telephely megfelelőségére kíváncsiak a hatóságok.

Fontos: Telepíthető tartálynál mindenképpen szükséges engedélyezni, nem létezik olyan, hogy az eladó már eleve engedélyezett tartályt szállít.

Hogyan zajlik az engedélyeztetés?

A gázolajkút engedélyeztetés két részből áll, egy létesítési és egy használatbavételi szakaszból, ezek külön-külön körülbelül 3 hónapot vesznek igénybe. Ha egyszerűen akarunk fogalmazni azt mondhatnánk, hogy az elsőben csak papírozunk, a másodikban már dolgozunk is.

 1. Létesítési engedély során az Önkormányzat jóváhagyása után összeállításra kell, hogy kerüljön egy engedélyeztetési tervdokumentáció, amely tartalmazza például a helyszínrajz mellett a tűzvédelmi tervet, villámvédelmi tervet vagy a környezetvédelmi tervet is. Az összeállított dokumentációt a területileg illetékes Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Osztály hagyja jóvá törvényileg előírt 60 napos időkereten belül.
 2. Használatbavételi szakasz elején indul a “látványos” munka, hiszen a jóváhagyott tervek birtokában elkezdődhet a tankolóterület és a tartály alapjának betonozása, a gázolajkút elhelyezése, az elektromos bekötés és az egyéb tartozékok, például a poroltó és homoktároló elhelyezése is. A kivitelezés végén egy Katasztrófavédelem által végzett szemlét követően az érintésvédelmi jegyzőkönyvet, kivitelezői nyilatkozatokat és egyéb dokumentumokból összeállított csomagot benyújtjuk a hatóságnak, akiknek ismét 60 napjuk van elbírálni. Pozitív döntés esetén a gázolajtartály használatba is vehető.
Engedélyeztetett konténerkút
Megfelelően engedélyeztetett konténerkút tankolóautomatával és AdBlue tartállyal – fotó: Derby-Túr Kft

Milyen alépítményi munkálatokra van szükség gázolajkút engedélyezés során?

A gázolajtartály engedélyeztetésekor elsősorban a következő kivitelezési munkálatokra lesz szükségünk:

 • Betonalap a tartály alá: Egy legalább 20 cm vastag, vasalt betonfelület, amelyre a gázolajtartály elhelyezésre kerül.
 • Tankolóterület a tartály elé: Egy legalább 3,5 x 3,5 méteres tankolóterület, amelyről egy pontban folyatjuk össze a csapadékvizet és a tankolás közben esetlegesen kicsöpögő gázolajat.
 • Csapadékvíz-gyűjtő akna: Egy legalább 1 köbméteres akna, amelybe a tankolótéren összegyűlt olajos vizet engedjük.
 • Ezen kívül a hatóság ellenőrizni fogja még a földelés kiépítését, az elektromos vezetékek szakszerű bekötését és az előírt berendezések, például a poroltó vagy a homoktároló meglétét is.

Figyeljünk a védőtávolságokra! Egy konténerkút esetében 5 métert kell elhagyni például telekhatártól, irodától vagy terménytároló színtől, míg egy szabadon álló, például műanyag tartálynál legalább 10 méterrel számoljunk!

Engedélyeztetett gázolajkút
Az engedélyeztetés alatt szükségünk lesz többek között betonalapra a tartály alá, tankolótérre a tartály előtt és egy aknára amelybe a tankolóterületről származó olajos csapadékvizet vezethetjük – fotó: Derby-Túr Kft

“Ez rengeteg munkának hangzik. Mi van, ha nem csinálom meg?”

Nincs homokban a fejünk, pontosan tudjuk, a piac egy nagyon nagy szeletét adják a nem engedélyeztetett tartályok, amelyeket természetesen néha felfedeznek a hatóságok. Ezen felfedezések végkifejlete nagyon különböző lehet attól függően, milyen tartályt használunk:

 1. Papírok nélküli tartályok: A kiszuperált PB tartályok, ezer éves vastartályok és egyéb barkács megoldások tulajdonosainak valós okuk lehet aggodalomra, hiszen tapasztalataink szerint a hatóság nem bánik kesztyűs kézzel azon tartályok tulajdonosaival, amelyekben papíron sem lehetne gázolaj. Az ilyen esetekben megszüntetést kezdeményeznek, amelynek a berendezés hivatalos elszállítása mellett része a talajvizsgálat is. Ez utóbbi keretein belül a talaj felső rétegében gázolajat keresnek, és ha találnak, a problémát teljes talajcserével kell orvosolni, természetesen a tulajdonos szervezésében és pénztárcájából.
  Az eddigiekből már sejthető, ez a pont nem lesz olcsó, a kezdetben tartályon spórolt összeg többszörösét is rákölthetjük, hiszen egy megszüntetés akár a 4 millió forintot is meghaladhatja.
 2. Hivatalos gázolajtartályok, telephelyi engedély nélkül: Amennyiben hivatalos, CE papírral és dokumentációval rendelkező tartályból tankol, de nem rendelkezik telephelyi engedéllyel, kevesebb oka van az aggodalomra. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a hatóság az ilyen tartályok tulajdonosait az engedélyeztetés elvégzésére kötelezi.

Figyelem! Fentiek saját, majd’ 30 éves piaci tapasztalatainkon alapulnak, és semmi nem garantálja, hogy a hatóság Önnél is ugyanígy jár majd el!

Kármentőmedencés gázolajkút
Egy nem leengedélyeztetett tartálynál különösen ügyelni kell a CE papír és a gépkönyv meglétére – fotó: Derby-Túr Kft

Lehet a Derby-Túr-nál engedély nélkül tartályt vásárolni?

A törvény jelenleg nem kötelezi a forgalmazókat gázolajtartályok mellé automatikusan engedély értékesítésére is, ennek pedig jó oka van. Ügyfeleink egy része saját szervezésben szeretné intézni az engedélyeztetést, van, ahol a tartályt külföldre viszik és van, hogy csak később szeretnék használni, addig pedig nem indítanák el a folyamatot.

A fentiek miatt jelenleg a Derby-Túr-nál is van lehetőség a telephelyi engedély megrendelése nélkül gázolajkút, gázolajtartály vásárlására, azonban ilyen esetben mindig felhívjuk ügyfeleink figyelmét annak fontosságára.

Milyen csalások kapcsolódnak a gázolajkút engedélyeztetéséhez?

Erről heteken belül jelentkezünk egy komplett blogposzttal, addig álljon itt egy felsorolás azokról az, érzésünk szerint átverésnek nevezhető cselekményekről, amelyeket láttunk már a piacon:

 1. A tartály eladója azt hazudja, ahhoz nem kell engedély: Ez a pont magáért beszél. Néha a gyors pénz reményében gázolajkút-értékesítésbe fogó kereskedőnek fogalma sincsen, mi a szabályozás, ezért nem tájékoztatja az ügyfelet, néha viszont, mivel ő maga nem ért ahhoz, csak letagadja az engedélyeztetés szükségességét, amivel a jóhiszemű vásárló akkor szembesül, mikor legközelebb ellenőrzést kap telephelyén.
 2. A tartály eladója CE papírt ad a tartályhoz, majd azt hazudja, az az engedély: A vásárlók nagy része hallott már arról, papírozni kell a telephelyi gázolajkutat, ezért nehéz letagadni ennek szükségességét. Erre talált kiskaput egy vállalkozás, akik a tartály mellé adott papírról szemrebbenés nélkül azt hazudták a vásárlónak, az a már meglévő telephelyi engedély.
 3. Bizonyos pontokat kihagynak a “komplett” engedélyeztetésből: Egy FAVI adatlap itt, egy villámvédelmi terv ott, a pár tízezer forinttal olcsóbb engedélyeztetési ajánlat villámgyorsan az eredetileg drágább fölé kúszik, ráadásul a kimaradt dokumentumok beszerzésére a vásárlónak kell szakembert kerítenie.
 4. Nem kell hozzá 6 hónap, én megcsinálom 3 hónap alatt az egészet”: Ahogy fentebb bemutattuk, a 6 hónapos engedélyeztetésből 4 hónapig a hatóság ül az engedélyes terveken, ráadásul erre még jön körülbelül 1-1 hónap, amelyre szükség van kivitelezéshez és a dokumentációk összeállításához is. Aki azt ígéri, 5-6 hónapnál kevesebb idő alatt végigiviszi a folyamatot, az egyszerűen nem mond igazat.

Kivel érdemes gázolajkutat engedélyeztetni?

A Derby-Túr adja be évek óta a legtöbb engedélyeztetési kérelmet az országban, összesen pedig több, mint 1000 gázolajkutat tettünk már hivatalossá, így tisztában vagyunk a szakma legapróbb fortéjaival is. Épp ezért a hatóságok is tudják:

ha a terven a Derby-Túr pecsétje szerepel, az biztosan kifogástalan lesz

Munkánkat ráadásul nem csak a hatóságok, de a vásárlók is dicsérik, hiszen célunk, hogy minél több terhet levegyünk a vállukról. Amellett, hogy teljes, minden elemet tartalmazó engedélyeztetési csomagot és akár kulcsrakész kivitelezést is kínálunk, a folyamatot az országban egyedülállóan összesen 3, mérnök diplomával rendelkező kollégánk is segíti. Ők amellett, hogy egyfajta ütközőként működnek a hivatal és a vásárló és a hivatal között, még készséggel segítenek a felmerülő kérdésekben is.

Gázolajkút vásárláson gondolkodik? Kattintson ide legnépszerűbb termékeinkhez, vagy kérjen ajánlatot a lenti form-on!

Engedélyeztetésre van szüksége? Keressen minket a KAPCSOLAT oldalon található elérhetőségeink egyikén, vagy kérjen ajánlatot a lenti űrlap kitöltésével, és szakértő kollégánk a lehető leghamarabb jelentkezik!

  • Ingyenes

   helyszíni felmérés

   Gázolajkút, Nitrosol tartály vagy AdBlue tartály telepítésén gondolkodik, de teljesen elveszett a különböző felszereltségek és jogi követelmények útvesztőiben? Szakértő kollégáink 25 év tapasztalatával kötelezettségek nélkül segítenek megtalálni az Önnek legjobb megoldást!

  Bezárás
  Pályázatok