Így spóroljon a szennyvizen is milliókat, miközben a környezetet is védi

2024 / 05 / 17

Egy 2017-ben készült WHO-felmérés szerint a  vidéken, településeken kívül élők csupán 31%-ának volt hozzáférése ivóvízhez, vezetékes szennyvízelvezetés pedig még kevesebb háztartásban volt. Ha hozzávesszük, hogy a KSH 2019-ben kiadott Statisztikai Tükör kiadványa alapján például Baranya megyében 207, zömében 1000 fő alatti településen egyáltalán nincs bevezetve a szennyvíz, Bács-Kiskun megyében pedig a lakások csupán 63%-a volt csatornázott. Láthatjuk tehát, országos problémáról beszélhetünk a szennyvíztisztítással kapcsolatban.

KSH forrás, WHO felmérés forrás

Mi a megoldás?

A szennyvízhálózattal nem rendelkező házak és települések két út közül választhatnak:

 1. Hagyományos szennyvíztartály: A hagyományos tartály rövid távon olcsó, hosszú távon azonban drága mulatság. Méretétől függően 2-3 hetente szükséges szippantani, amelynek teljes költsége akár több millió forint is lehet évente, ráadásul így az összes víz távozik a rendszerből.
 2. Szeptikus tartály: A szeptikus tartály egyfajta kezdetleges szennyvíztisztító, azokkal szemben azonban az ülepítés a tartályon kívül történik. Ez azért problémás, mert például egy 4 fős család termelését csak minimum 40 méter hosszú és fél méter széles területen tudjuk ülepíteni (ez 20 tonna kavicsot igényel!), amely ezáltal rengeteg területet elvesz a kertünkből. A legrosszabb a külső ülepítésben mégsem a területigény, hanem hogy a szennyeződés innen általában bejut a talajvízbe is, ezzel szennyezve azt. Sőt, az ülepítésre használt terület átlagosan 8 éven belül “eldugul”, ekkor az egész elszállítására és cseréjére van szükség.
  Végeredményül tehát hatalmas területet veszítünk, szennyezzük a környezetet, ráadásul a talajcserével hatalmas munkát és költségeket is a nyakunkba veszünk. Nem véletlen, hogy sok más ország mellett például Németországban, Angliában és Lengyelország nagy részén is tiltott a használatuk.
 3. Klargester házi szennyvíztisztító berendezés: Házi szennyvíztisztító berendezés telepítésével a kezdeti nagyobb költségeket hamar visszahozza a gyakorlatilag karbantartásmentes üzemeltetés. Minden folyamat, beleértve az ülepítést is a tartályon belül megy végbe, a környezetbe már csak tisztított víz jut, ezért rendkívül környezetbarát. Évente egy-másfél köbméter szippantása elegendő, ráadásul a keletkező szürke víz számos esetben felhasználható, például növények öntözésére vagy a WC ismételt lehúzására is.

Hogyan működik egy Klargester házi szennyvíztisztító

Egy Klargester szennyvíztisztító biológiai módszerrel, aerob baktériumok segítségével megszűri és leülepíti a nem kívános anyagokat, a vizet pedig szürke vízként, azaz nem ivóvízként újra felhasználhatóvá teszi. A szürke víz felhasználása sokrétű, egyebek mellett használható például növények öntözésére, takarítására vagy a WC újboli öblítésére is.

Az ilyen szennyvíztisztítók fenntartása, ellentétben az egyéb megoldásokkal, rendkívül kedvező, csupán az aerob baktériumok “etetésére” szolgáló kompresszort kell működtetnünk, ami évente pár ezer forintos költséget eredményez.

Klargester Bioficient angol használati videó(angol): 

Milyen szennyvíztisztítót válasszak?

A Kingspan Klargester szennyvíztisztítók 60 éve jelentek meg a piacon, és ma is több, mint 100.000 (igen, SZÁZEZER), példány üzemel belőlük szerte Európában. A termékkörben megtalálhatók a kisebb, 2-4 fő szennyvizének költséghatékony kezelésére szolgáló BioAir vagy BioFicient, vagy az abszolút prémium, a kategóriájának legalacsonyabb üzemeltetési költsége mellett is leghatékonyabb tisztítással rendelkező, a világon egyedülálló, 95,7% tisztaságű szürkevíz előállítására képes BioDIsc.

A Klargester szennyvíztisztítók nagy előnye még, hogy nincs szükség beoltásra vagy baktériumpótlásra, a lebontást végző baktériumok maguktól alakulnak ki.

Milyen felhasználásra milyen házi szennyvíztisztítót válasszak?

 • Nem ingadozó felhasználásra: Egy hagyományos, 2-4 fő közötti családi ház szennyvizének tisztításához a Kingspan BioAir vagy Kingspan BioFicient termékünket ajánljuk. Ár/érték arányban kiváló berendezések, amelyek lebegőágyas technológiájuknak köszönhetően minimális karbantartási költségek mellett kifejezetten magas hatásfokot garantálnak.
 • Ingadozó felhasználásra: A piacon sok egyéb megoldás kapható, azonban ezek általában nem tudják lekezelni az ingadozó felhasználást, ha túlcsordulnak, a szennyvíz szűretlenül ömlik ki belőlük.
  Éppen ezért a szezonális szállodákba, rendezvényházakba vagy olyan családi házakba, ahol gyakran jön látogatóba a nagy rokonság, minden esetben a Kingspan BioDisc-et javasoljuk, amely a piacon elérhető legalacsonyabb működési költségek mellett a legnagyobb hatásfokon üzemel. Az egyedülálló RBC (forgótárcsás biológiai kontraktor) technológiának köszönhetően a BioDisc nemcsak különösen jól bírja az ingadozó használatot, de szinte teljesen hangtalan és szagtalan is.Kattintson ide a BioAir, BioFicient és BioDisc termékekhez
Házi szennyvíztisztító
Kingspan BioDisc szennyvíztisztító berendezés játszótér mellett

Egy egész falu ellátása Klargester szennyvíztisztítókkal

A fent már említett KSH felmérés szerint a legtöbb megyében még mindig több, mint 100 kiépített csatornarendszer nélküli település van. Ezek jellemzően 1000 lakos alattiak.

Ezen településeken is segíthet a BioDisc ipari verziója, hiszen 3000 főig skálázható, ráadásul változó minőségű és ingadozó mennyiségű szennyvízzel is kiválóan üzemel. Mint a lakossági verziók esetében is, a megtisztított vízzel további spórolási lehetőségek nyílnak meg.

Érdeklik a lehetőségek? Kérjen ingyenes helyszíni felmérést!

A piacon rengeteg cég rengeteg megoldást kínál, ezért rendkívül egyszerű eltévedni a típusok, méretek és kivitelek erdejében. A magyarországi szabályozás sem könnyíti meg az egyszeri érdeklődő dolgát, első látásra nagyon nehéz eldönteni, egyáltalán lerakható-e az adott területen egy szennyvíztisztító.

Segítünk! Több, mint 30 év épületgépészeti tapasztalattal rendelkező mérnök kollégánk egy ingyenes helyszíni felmérés keretein belül tájékoztatja a lehetőségekről, majd teljeskörű, akár kulcsrakész kivitelezésről szóló ajánlatot küld.

A nagy érdeklődésre való tekintettel csak korlátozott számú helyszíni felmérést tudunk elvégezni, ezért ha érdeklik a lehetőségek, kérjen ajánlatot minél hamarabb a +36 20 333 4245-ös telefonszámon, vagy a KAPCSOLAT oldalon található elérhetőségek egyikén!

 • Ingyenes

  helyszíni felmérés

  Gázolajkút, Nitrosol tartály vagy AdBlue tartály telepítésén gondolkodik, de teljesen elveszett a különböző felszereltségek és jogi követelmények útvesztőiben? Szakértő kollégáink 25 év tapasztalatával kötelezettségek nélkül segítenek megtalálni az Önnek legjobb megoldást!

Bezárás
Pályázatok